Ülkemiz cezaevlerinde cezalarını infaz eden mahkumlar yedikleri yemeklerin ücretlerini tahliye olduklarında devlete geri öderler. Bu konuda yaşanılan sorunlar özel haberimizde.
CEZA İNFAZ KURUMLARININ EN SIKINTILI İŞLEMİ "İAŞE" - Ceza infaz kurumları idareleri tarafından kurumda barındırılan hükümlü ve tutuklulara her altı ayda bir olmak üzere iki senede bir iaşe bordrosu düzenlenir.


Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen günlük iaşe ücreti karşılığı ceza infaz kurumlarında kalmakta olan hükümlü ve tutuklulara günde üç öğün yemek ve ekmek verilmektedir. Hükümlüler bu yiyecek karşılığı genel bütçe ambar bürosu tarafından bordro
Ceza infaz kurumu idaresi tarafından düzenlenen Bordrolar cumhuriyet başsavcılıkları kanalı ile kendilerinin ikametgahı belediyeleri ve belediye teşkilatı olmayan yerlerde bağlı bulundukları kaymakamlıklara gönderilir ve araştırma yapılarak borçlarını ödemeğe muktedir olup olmadıkları tahkik olunur.
Borçlarını ödemeyenlerden Cumhuriyet Başsavcılığının talebi doğrultusunda Maliye Bakanlığı Vergi Dairelerince Tahsili Emval Kanunu hükümleri gereğince borçlar tahsil olunur.
Ceza infaz kurumu idaresi tarafından oluşturulan bordolar fiziki olarak ceza infaz kurumunun bağlı bulunduğu ilgili savcılıklara gönderildiği ve akabinde adreslerin bulunduğu yer belediye veya Kaymakamlığa gönderildiği akabinde zabıta, polis veya jandarma ekipleri adrese giderek araştırma yaptığı düzenlenen evraklar fiziki olarak kuruma gönderildiği bu haliyle büyük ve gereksiz bir iş yükü oluşturmuştur. Türkiye'de bulunan 374 ceza infaz kurumu, 250.756 kişinin kaldığı düşünüldüğünde hükümlü sayısı net bilinmese de ceza infaz kurumlarında hükümlü sayısının fazla olduğu yılda 2 kez 1 hükümlü için yapılan yazışma, kâğıt, araştırma gibi kamu sarfiyatı düşünüldüğünde, iaşe işlemin ceza infaz kurumları, savcılık, kolluk güçleri, belediye ve kaymakamlıkları gereksiz olarak meşgul etmektedir.

2548 sayılı Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkûmlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Kanunun 2. Maddesinde "hükümlü hakkında düzenlenen iaşe bordoları tahsil edilmek üzere ceza infaz kurumunun bulunduğu yer Vergi Dairesine gönderilir." yapılacak düzenleme ile ilgili vergi dairesi hükümlünün üzerinde taşıt, menkul, gayri menkul veya miras kalması durumunda gerekli şerhleri koyarak tahsil işlemini yapar. Bu işlem kamu harcamalarının tahsilini kısa sürede yapılmasıdır. Kamu kurumlarını meşgul eden bu gereksiz uygulama bir an önce kaldırılmalıdır.

 #ayguneshukukburosu #hukuk #hukukcu #hukukbürosu #hukukunüstünlüğü #avukat #kuşadası #cezaevi #açıkcezaevi

 

Kaynak : yargininnabzi.com